Färgsättning inomhus

Lite tips och råd på vägen

Det är inte alltid så enkelt att välja vilka färger man ska ha i sitt hem. Men det finns några saker som man kan tänka på innan man bestämmer sig. Här får du några goda råd om färgsättning.

Rummet som helhet

Vill du skapa rymd, intimitet eller spänning? Hur ser rummets proportioner ut? Tänk på att ett rum med ljusa väggar och ljust tak verkar rymligare än ett rum med mörka väggar och mörkt tak. Vill du ”sänka” taket, ska du satsa på en mörk takfärg och tvärtom om du tycker att rummet har låg takhöjd. Ränder kan också lura ögat. Vertikala ränder får rummet att se högre ut, medan horisontella gör det bredare. En fondvägg i en avvikande färg kan upplevas som att den kommer emot betraktaren, men en sådan vägg kan även bli en fin bakgrund till en möbel eller ett konstverk.

Färger bredvid varandra

Färgerna i ett hem ska kunna fungera bredvid varandra. Det kan kännas skönt för ögat att välja samma kulör till rum som ligger i anslutning till varandra. Om du trots allt vill ha färgstarka rum bredvid varandra, kan det bli mer harmoniskt att ha ett neutralt målat rum mellan de två färgstarka.

Andra färgade föremål

Tänk efter vad du har för färger på möbler, mattor, textilier och andra föremål i rummet. Även ytor som inte är målade, material som trä, granit, marmor, klinker etc har färger som man bör ta hänsyn till. Att ha många olika träslag i samma rum är sällan lyckat. Välj likartade, som talar samma språk. Med rätt känsla och lite mod kan man blanda mönster, färger och material och ändå uppnå en väl sammansatt helhet.

Välj efter tycke och smak

Bry dig inte så mycket om vad du hör om olika färger; att man blir nervös av gult, pigg av rött, lugn av grönt osv. Utgå alltid från vad du själv tycker om. 
Köp med dig färgprover hem och testa på en yta. Låt den sitta där ett tag och känn efter om den passar dig och hemmet i övrigt.

Matt och blankt

Även glansvärdet har betydelse för hur en färg uppfattas. Matta ytor absorberar ljus, medan ljuset reflekteras av blanka ytor. Mörka kulörer med mycket svarthet tycks nästan ”äta upp” ljuset. Ljusa ytor med mycket vithet reflekterar istället ljuset. 
Även ytans struktur påverkar färgupplevelsen. Det beror på att ljuset reflekteras olika på olika strukturer. Större eller mindre ojämnheter i ytan gör att det bildas ljus och skugga, vilket gör att samma kulör kan ge helt olika intryck. Det finns också möjlighet att välja färger som har struktur i sig själva; kalk, sand, marmor etc. Vad du än väljer, så provmåla gärna på en provbit först.

Pigga detaljer

Du behöver inte alltid tänka i hela väggpartier. En uppförstorad prick, en stor färgglad siffra, en bred horisontell rand eller en vägg, randig i olika färger, kan vara nog så spännande! Våga prova!

  • Engagemang
  • Kompetens
  • Kvalitet